Kebebasan yang merugikan keseluruhan hidup rakyat Indonesia.

Fahami konsep baru bercakap....

Sebagai sebuah negara baru, keberlansungan perjalanan sebuah negara ialah berkaitan pilihan. dan, untuk negara muda seperti Malaysia dan Indonesia, ia hanya melibatkan 2 pilihan sahaja

Dalam konsep memajukan negara contohnya, hanya ada dua pilihan yang ada iaitu bina negara dan biarkan sedikit kebebasan sahaja dinikmati atau berikan semua kebebasan kepada rakyat dan nanti biarkan rakyat hidup tanpa protes. Dan, Malaysia dan Indonesia telah memilihpilihan yang berbeza. Malaysia memilih pilihan pertama dan Indonesia pilihan kedua. span>

Hasil dari pilihan yang dibuat diatas, maka 2 buah negarapun terbina selepas penjajah pergi secara fizikal dari kedua-dua egara ini. Indonesia bangga dengan kebebasan rakyatnya terhadap semua benda. Kebebasan akhbar, kebebasan menunjuk perasaan, kebebasan terhdap pengggunaan jalanraya sesuka hati, dan apa sahaja di Indonesia adalah kebebsan tanpa had.

Dan, akhirnya, setelah lebih dari 50 tahun menikmati kemerdekaan, Indonesia tidak merakamkan banyak perubahan. Peminta sedekah ada di mana-mana, nilai matawang Rupiah antara yang terendah di dunia, dan sudah wujud pemahaman bahawa pelacuran adalah sebahgian dari pekerjaan kerana darurat. Dan, darurat kemiskinan di Indonesia adalah seumur hidup! Buktinya, sebuah dokumentari terbitan Eropah memaparkan seorang pelacur Gadis Indon mempunyai sejadah di bilik kerjanya dan menunaikan solat! Inilah kebebasan yang dibangga-banggakan oleh Indonesia.

Di Malaysia, suasana jauh berbeza. Tidak ada peminta sedekah yang seolah-olah wujud dari dalam tanah dan ada di merata-rata serta di mana-mana sahaja. Peratusan miskin tegar telah berkurang secara mendadak dan turun sehingga bawah paras 5% semenjak lepas 52 merdeka.
Mahasiswa di sini mungkin sedikit terkonkong jika dibandingkan dengan Indon, tetapi kerajaan melakukannya berdasarkan tujuan yang jelas dan nyata. Kebebasan disekat demi memajukan negara dan itu tidak salah! Dan inilah prinsip kitaran tamadun Ibn Khaldun yang mengatakan bahwa 50 tahun pertama pembinaan sebuah negara, mestilah ada satu kos lepas yang perlu ditanggung kerajaan. Apa guna kebebasan jika kita hidup merempat dan sering meminta-minta?
Kos lepas disini ialah kebebasan akhbar, mahasiswa dan undang-undang yang lebih ketat. Di Indon, kebebasan adalah raja dan kerajaan Indon memilih kemajuan dan kemakmuran negara sebagai kos lepas negaranya.
Sekiranya Indon memilih Amerika sebagai kiblatnya, maka ia adalah satu tindakan yang silap kerana negara itu telah merdeka lebih dari 500 tahun, dan Indon hanya merdeka baru lebih 50 tahun. Indonesia harus mengambil Singapura sebagai contoh kerana negara itu baru sahaja merdeka tetapi jauh lebih maju dari dari Indonesia bahkan Malaysia sendiri. Apa prinsip Singapura? Singapura telah mengehadkan kekbebasan akhbar, mahasiswa, Undang-Undang dan peraturan kenegaraan jauh lebih ketat dari Malaysia, dan akhirnya berjaya.
Tapi Indon, berbanggalah dengan kebebasan anda itu, dan nanti berehatlah dari perayaan meraikan kebebasan ini di rumah kotak dan bawah jambatan bila kalian penat menikmatinya di malam hari. Berbanggalah kalian dengan bayran 1000 rupiah untuk menggunakan tandas. Beruntunglah kalian mempunyai pelacur yang menunaikan solat sebelum melayani pelanggan.
Kalian negara unik keran menyediakan lapangan golf 19 lubang, 18 adalah lubang di padang golf dan 1 lubang lagi milik kedi, yang turut boleh digunakan, sebebasnya.
Kalian juga harus berbangga kerana rekod jenayah tragis dan nekad di Malaysia, majoritinya adalah rakyat dari negara kalian. Kalian harus berbangga dengan tunjuk perasaan yang berbayar, dan bukan kerana kesedaran kalian.
Pernah kalian terfikir bahawa 1.4 juta rakyat kalian menumpang hidup dan kesenangan di negara ini? Dan, kajian menunjukkan di sebalik seorang rakyat Indonesia yang sah di negara ini, ada 4 orang lagi rakyat Indonesia yang merempat di negara ini. Kalian ada 8 ribu kawan yang masih menghuni penjara di Malaysia, dan khabarnya mereka tidak mahu keluar kerana makanan di penjara jauh lebih sedap jika dibandingkan dengan makanan yang di pesan di kedai makan di Indonesia
Lalu, apa lagi yang boleh dibanggakan oleh Indonesia? Mungkin mereka boleh mendakwa selepas ini binaan KLCC itu hasil idea rakyat mereka yang dicuri Malaysia.
Dan, keputusaan saya, senang. Orang miskin kecanduan memang begini...


1 comments:

Mohd Tarmizi Hasrah said...

haha...Bro, jgn lupa jenguk-jenguk blog aku. tinta segara.blogspot